Wandeling 20 februari 2010
NS wandeling Beukenburg
Bilthoven - Utrecht
 

 

De route was gevarieerd en speelde zich af tussen stad en land: over de Utrechtse Heuvelrug, door bossen met oude beukenlanen en langs een fort van de Nieuwe Hollandse Waterlinie. Door de parken aan de rand van de stad en langs de lanen, villa’s en herenhuizen in Utrecht-Oost.

Al heel snel konden we in de verte onze bestemming zien: de Dom toren in het Centrum van Utrecht. Onderweg kwamen we geen horeca gelegenheden tegen. Om toch nog een beetje tegemoet te komen aan de traditie van warme-chocolademelk-met-slagrroom en appeltaart had een der schoenmaten appelkoeken meegenomen, die we onderweg bij een bankje hebben opgegeten. De chocolademelk moesten we er maar bij bedenken.

Bij de Dom aangekomen gingen 11 schoenmaten de uitdaging aan van het beklimmen van de hoogste kerktoren van Nederland. Helaas ben ik het aantal treden vergeten, willicht dat Jaap ze nog weet. Het waren er in ieder geval heel veel. De gids vertelde onderweg wetenswaardigheden over de bouw van de Domkerk en toren. Wist je dat de grootste klok zo zwaar weegt als 3 volwassen olifanten en dat voor het luiden van die klok 4 mensen nodig zijn? Die vier mensen moeten dan minstens een minuut aan de touwen trekken voordat de klok ook maar enig geluid maakt. Volgens Klaas was dat niet de noodklok.
Het uitzicht over Utrecht en omsteken was erg mooi. Hoewel het enigszins bewolkt was konden we toch heel ver kijken.

Toen we weer met beide benen op de grond stonden konden we nog niet in het restaurant terecht. Om de tijd te overbruggen gingen de schoenmaten de stad verkennen, (boek)winkels bekijken, shoppen of gewoon lekker bij de openhaard in een cafeetje zitten. In restaurant le Connaisseur hebben we genoten van een driegangen menu met, vooral aan 1 kant van de tafel, héél veel patat.

Nadat, met dank aan de penningmeester uit Rijswijk, de rekening was betaald, liepen we gezamenlijk terug naar het station.

Tot de volgende wandeling!

 

Verslag: Karen