Weekend Duitsland

 

 

Op vrijdagavond rond halftien kwamen de eerste drie Schoenmaten al aan in Jülich. Tijd voor een spelletje en een wijntje.
Op zaterdagochtend hebben we sight-seeing Jülich gedaan: langs de Zitadelle, de Müller en de supermarkt. In de Müller werden meteen al spellen gekocht - ze zijn hier wat goedkoper en er zijn allerlei uitbreidingen van Carcasonne en Boonanza te koop. Aan het eind van de ochtend kwamen er nog wat Schoenmaten binnendruppelen voor de lunch.
Daarna gingen we op pad naar het startpunt van de wandeling: Schevenhütte Helenasruh. Met z'n veertienen gingen we op pad. We begonnen al meteen met een kleine klim; de jassen konden uit. Boven hadden we een mooi uitzicht vanaf de stuwdam over het meer.

 


Daarna gingen we wat dieper de bossen in. Bij een rusthutje konden we lekker in de zon genieten van een welverdiende pauze. Daarna ging het weer verder door de bossen. Er was een pad afgesloten en we moesten een stukje om lopen. Het pad werd steeds modderiger en we moeten op een gegeven moment een stukje door het bos naar beneden lopen om weer op een fatsoenlijk pad uit te komen. Later kwamen we bij een mooi uitzichtpunt en hebben daar een wat langere pauze gehouden.


 

 

 

Het laatste gedeelte van de wandeling ging door een vallei met ruisende beekjes. We kwamen uit bij de bushalte Solchbachtal. De bus liet wat op zich wachten... Nadat we onze schoenen hadden schoongestampt, mochten we de bus in. In een dorpje verderop moesten we overstappen op een andere bus. Na 40 minuten waren we weer bij het beginpunt.
Voor het avondeten gingen we naar het historische Stolberg. Het eten was in de burcht - en die ligt natuurlijk bovenop een heuvel. Na een romantische balkon -eh brug-scene van een niet nader genoemd Schoenmatenstel kwamen we in het restaurant aan. Het eten liet even op zich wachten, maar was lekker. De hond deelde die mening. "Nicht bellen" (=blaffen) zei de restauranthouder richting de hond. Maar die vermaning bleek voor Stefan bedoeld...
Vanuit het restaurant gingen een paar Schoenmaten weer naar Nederland. Een groep van tien vertrok naar Jülich voor de nacht.

 

 

Zondagochtend op tijd in de kerk zijn - dat ging nooit lukken, aldus Sander. We waren keurig op tijd en konden met z'n allen op een rij zitten in de Freie evangelische Gemeinde Aachen. Niet iedereen kreeg evenveel mee van de preek. En dat lag echt niet alleen aan het Duits...
Na de kerkdienst, koffie en muffins gingen we op twee na de binnenstad van Aachen in. We hebben eerst gegeten bij de bakker. Daarna naar het Rathaus en omliggende steegjes. Natuurlijk moesten we even binnen kijken bij de bakkers met Aachener Printen. De dom was indrukwekkend. De dom zag er zelfs oosters uit vanbinnen. Tenslotte hebben we op een terras nog een flinke coup ijs genomen. Rond een uur of vier werd de terugtocht aanvaard. Wat rest zijn de herinneringen en hier in Jülich de grote tas met Nederlands eten.

 

 

Verslag: Arjan
Foto's: Arjan, Willemien, Gerard B.