Jubileumwandeling 5 jaar "De Schoenmaten"
Wandelen rondom de Grebbeberg

De Schoenmaten

 

Zaterdag 15 november was het dan zover! De jubileumwandeling kon van start.
Deze wandeling was erg speciaal, want precies 5 jaar gelden op 15 november 2003 was de allereerste wandeling van de Schoenmaten. De verwachting was dat het wandelclubje na de volgende zomervakantie, als iedereen weer nieuwe mensen zou ontmoeten, een stille dood zou sterven. Niets bleek echter minder waar! In plaats van dat het wandelclubje doodbloedde kwamen er na de zomervakantie juist weer extra mensen bij die op hun beurt ook weer nieuwe mensen meenamen! Zo groeide het wandelclubje in de loop van de jaren uit tot een wandelclub met maar liefst 50 leden! Gelukkig bleef de sfeer ook erg goed, zodat er in de loop van de jaren heel wat plezierige wandelingen zijn gelopen.

De jubileumwandeling was georganiseerd door Han die in Rhenen (jawel…daar zijn we eerder geweest) een mooie wandeling had gevonden in rivieroeverreservaat “De Blauwe Kamer”. Na een paar Schoenmaatjes van het station geplukt te hebben, reden Han en ondergetekende door naar het militaire ereveld waar de andere Schoenmaten al stonden te wachten.
Na een bezoek aan de wc’s (hmm…was dat de vorige keer in Rhenen ook al niet zo???) en de aankomst van de laatste Schoenmaten reden we naar de startplaats waar we al vrij snel in een overdekte uitkijkpost met banken terechtkwamen.
Dit vond Menno een prima plek om zijn speech die hij de laatste weken had voorbereid ten gehore te brengen. Slim strikte hij daar volkomen onverwachts ook Karen voor en die bracht het er ook prima vanaf. Het was een leuke terugblik op de afgelopen 5 jaar met anekdotes over dingen die kenmerkend waren voor de wandelingen die we gelopen hebben. Dit werd afgesloten met een mooie persoonlijke terugblik van Menno zelf.

 


Menno draagt voor uit eigen werk

Aandacht luisterende groep

Mooie natuur in eigen land

Na de speech liepen we weer een stukje terug waar ons pad al snel gekruist werd door een stel nogal wilde paarden. Gelukkig aten ze ons niet op en konden we de wandeling met de voltallige groep vervolgen.
We keken nog even in de stallen van de paarden en liepen vervolgens verder en kwamen op een nogal steil en erg glibberig pad terecht. Toch kwam iedereen (zelfs Andries!) zonder moddervlekken op zijn/haar kleren veilig beneden. Daarna liepen we al kletsend het bos in waar we konden genieten van de vele herfstbladeren. Ook hadden we hier en daar vanaf een hoogte een prachtig uitzicht naar de wijde omgeving.

 


De Schoenmaten op survival!

Even paardjes aaien

Dit keer ging Andries niet onderuit

 

Omdat we iets sneller de wandeling liepen dan gepland was zijn we nog even bij het pannenkoekenrestaurant naar binnen gegaan waar we de vorige keer na afloop hebben gegeten. Hier hebben we een uurtje gezeten en genoten van enige consumpties. Toch moesten we uiteindelijk weer verder en liepen we langs Ouwehands dierenpark zo het bos in. Nadat de groep in tweeën was geraakt moest de voorste groep even wachten op de achterblijvers die zich vrij snel weer bij de voorste groep voegde.

 


Hier wil je wel even stoppen voor een foto

Ook Nederland is mooi!

Op z'n tijd hielden we even halt

 

Zoals we uiteraard weten is er in mei 1940 rondom de Grebbeberg enorm gevochten. Helaas moest Nederland daarna capituleren.
Hier en daar zijn er nog restanten te zien van de slag zoals een loopgraaf. Ook tijdens onze wandeling kwamen we langs een loopgraaf waar we nog even een kijkje in namen. Best apart om door een loopgraaf te lopen waar soldaten voor Nederland en hun eigen leven gevochten hebben en waar waarschijnlijk ook nog mensen in gesneuveld zijn.
Na dit historische momentje liepen we gauw verder door het bos. Het begon ook al aardig donker te worden en met een heerlijke maaltijd in het wokrestaurant in het vooruitzicht wilden we ook niet te lang stilstaan.
Uiteindelijk kwamen we weer op de parkeerplaats bij het militaire ereveld en namen we daar afscheid van een paar schoenmaatjes die helaas weer naar huis moesten.
De chauffeurs van de auto’s die bij de Blauwe Kamer stonden werden daar weer netjes heengebracht en na de gebruikelijke schoenenwissel waren we al snel op weg naar het wokrestaurant.
Daar aangekomen bleek het een prachtige grote zaal te zijn, die ondanks dat het erg druk was met bezoekers rust uitstraalde. Nadat er genoteerd was wat we wilden drinken liepen we al gauw naar de verschillende tafels om te zien wat er allemaal te eten was en dit bleek heel gevarieerd te zijn! Na het zelf te kiezen voorgerecht stapten we al snel over op het hoofdgerecht. De keuze van de juiste saus bleek niet voor iedereen even simpel te zijn, maar de keuze was dan ook behoorlijk groot.

 


De groep was groot...

gezellig en...

vrolijk!

Niet iedereen at zich tijdens het hoofdgerecht al helemaal vol, want de vele soorten fruit en ijs die als nagerecht moesten dienen zagen er erg verleidelijk uit.
Het afrekenen ging dit keer meer dan goed, want toen Gerard wilden gaan pinnen bleek het volledige bedrag al betaald te zijn. Terwijl een aantal mensen al naar huis gingen bleven er nog een paar mensen koffie en thee drinken waarbij Gerard aanbood om dat dan te betalen. Uiteraard werd dit aanbod niet afgeslagen!

 


Huh??? Sinds wanneer hebben we teamkleding?

Zoals gezegd...het nagerecht was erg lekker!

Rob...de man van het grote geld!

 

Even later gingen dan ook de laatste Schoenmaten naar huis toe en was deze jubileumdag helemaal over. Maar niet getreurd…over 5, 10, 15, 20, 25 jaar etc. hebben we weer jubileumdagen. :-)
We keep walking!

 

Verslag: Sander
Foto's : Arjan