Schoenmaten op speurtocht in de
Oostvaardersplassen

 

In totaal 14 schoenmaten, waarvan 4 introducés (welkom!), verzamelden zich zaterdag 12 november bij het bezoekerscentrum van Staatsbosbeheer om deze dag een wandeling door de Oostvaardersplassen te maken. Tijdens het verzamelen konden we al kennis maken met een lepelaar en een zilverreiger die vanuit het bezoekerscentrum te zien waren.
Arendina en ondergetekende hadden wat probleempjes gehad om de organisatie van de wandeling rond te krijgen, maar om half één begonnen we aan de wandeling. Dit met behulp van wandelroute die we bij het bezoekerscentrum van Staatsbosbeheer kregen. Dit was een wandeling die eerder in het blad Grasduinen had gestaan. Deze route bestaat bijna helemaal uit het aan elkaar koppelen van reeds bestaande routes.
Het eerste gedeelte ging over de "Zeearendroute" waarna we via een bocht naar schuilhut "De Zeearend" zouden lopen. Althans...dat was de bedoeling... Even nadat we volgens de routebeschrijving van de bestaande route afgeweken waren stonden we voor een hek met een wat onplezierige mededeling: "verboden toegang". Na de kaart gecheckt te hebben besloten we op advies van Oostvaarderplassendeskundige Evelyn een binnendoor route te nemen naar de uitkijkpost.

 


Prachtige natuur!

 


Waarheen leidt de weg...

 


Wat is dit nou??? Verboden toegang?

 


Konikpaarden

Even pauze in schuilhut "De Zeearend"

Schuilhut "De Zeearend"

 

Na even een kleine pauze gehad te hebben in de schuilhut volgden we de route die terug ging naar het bezoekerscentrum. Even voorbij het bezoekerscentrum moesten we een klein stukje over de Knardijk lopen waarna de route over ging in de "Wielenwaalroute". Tot zover klopte de beschrijving weer totdat we bij een spoortunnel kwamen die we eigenlijk nog helemaal niet zouden moeten zien... Na weer een klein stukje teruggelopen te zijn bleken we toch echt goed te zitten volgens de routebeschrijving hoewel het bijbehorende kaartje wat anders liet zien... Onderweg kwamen we nog langs een scheepswrak, maar meer dan een grote heuvel was er niet te zien. Het zou net zo goed een "iets" groot uitgevallen mierenhoop geweest kunnen zijn. :-)
Snel daarna kwamen we het bos weer uit en moesten we richting de Knardijk. Er moest alleen nog wel even een slootje overgestoken worden. Bovenaan de Knardijk staken we de weg over maar zagen ineens de vlaggen van het bezoekerscentrum alweer terwijl we pas halverwege de wandeling hoorde te zijn...

 


Met z'n allen het slootje over

Jump!
 

 

Onder het motto "Het gras is aan de andere kant van de dijk groener" staken we opnieuw de weg over en gingen nu de andere kant van de dijk op. De route zou over de "Krakeend route" lopen en via via kwamen we uiteindelijk toch weer op de beschreven route uit. Na ook even schuilhut "De Krakeend" van binnen gezien te hebben liepen we weer verder waarna we al snel bij het bezoekerscentrum terechtkwamen.
Onder een mooie zonsondergang namen we afscheid van Andries en Jarno. Nadat iedereen andere schoenen had aangedaan gingen we met z'n allen op weg naar Almere Haven waar er een restaurantje was gereserveerd. Er was gekozen voor Almere Haven i.p.v. Lelystad omdat iedereen die zich opgegeven had van onder Almere moest komen.
Bij watersportcentrum Lido is een gezellig restaurantje waar je lekker kunt eten voor een niet al te dure prijs. Nadat we daar weer wat energie opgedaan hadden vertrokken we weer richting huis.

 


Afscheid nemen bij een mooie zonsondergang

Eten in een sfeervol restaurantje

 

Verslag: Sander
Foto's: Arjan en Sander